Wykonanie
Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 kostka zimnego
masła (20 dag)1/2 szklanki
cukru2
żółtkałyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Zimne
masło siekamy bardzo drobno z
mąką i proszkiem dopieczenia. Dodajemy
cukier oraz
żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym
masłem. Wykładamy ciasto z lodówki. Urywamy mały kawałek ciasta i ulepiamy kulkę. Wkładamy ja do foremki i wylepiamy dokładne i dość cienko. Dociskamy ciasto do brzegów foremek, aby oderwać to, co wystaje i wygładzamy brzegi ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, do ze złocenia.