Wykonanie
Opublikowano 4 stycznia 2013, autor: M.Święta już za nami, ale przepis na wigilijne ciacha konsekwentnie publikuje się już w nowym roku.
Owoc przedświątecznej, rodzinnej integracji
Czas przygotowania: 20 min+ 30 min schładzania+ 25 min. pieczeniaSkładniki:3
żołtka2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru (najlepiej drobno zmielonego, szybciej zagnieciemy ciasto)1/2 kostki
masła (125 g, 82% zawartości tłuszczu)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Z
żółtek,
cukru i
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia należy zagnieść kruche ciasto.Masę zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki, po czym rozwałkowujemy do grubości ok. 0,5 cm i z pomocą foremek do
ciastek (lub kieliszków, szklanek) wycinamy najróżniejsze kształty
Wycięte
ciastka należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia przyprószonym
mąką w niewielkich odstępach (podczas pieczenia nieco się zwiększą). Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełku (wtedy przez kilka dni zachowają świeżość i będą krucheInformacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →