Wykonanie
W gorące dni mam ochotę przekąsić coś co skutecznie mnie orzeźwi. Podczas letnich upałów świetnie sprawdzają się schłodzone
galaretki podawane w najróżniejszej postaci. Kilka dni temu koleżanka podrzuciła mi przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto, które z pewnością
zrobi wrażenie na niejednym łakomczucha :)

Składniki:I WARSTWA: CIASTO
BISZKOPTOWE:- 1 szklanka
mąki pszennej,- 1 szklanka
mąki ziemniaczanej,- pół szklanki
cukru,- 5 jaj,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- odrobina
masła do wysmarowania formy,- mikser, miska, blacha.II WARSTWA: PIANKA:- 3
kubki słodkiej
śmietany (1 mały kubek = 200 g), może być 18% jak i 30%,- 3 opakowania
galaretki agrestowej,- 3 szklanki
wody.-miska, mikser, łyżka, rondelek.III WARSTWA:- 2 opakowania
galaretki agrestowej,- 0,75 l
wody,- rondelek, łyżka.Wykonanie:CIASTO:1. W pierwszej kolejności zabieram się za przygotowanie
galaretki potrzebnej do zrobienia pianki. W tym celu gotuję 3 szklanki
wody, w których rozpuszczam 3
galaretki. Po ostygnięciu wkładam miksturę do lodówki. Warto ją od czasu do czasu zamieszać żeby nie zrobiły się grudki.2. Następnie zabieram się za produkcję ciasta.
Jaja rozbijam i wrzucam do miski, dodaję
cukier i miksuję. Następnie wrzucam
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia. Jeśli ktoś ma ochotę
mąkę może przesiać (ja tego osobiście nie robię :P). Wszystkie składniki miksuję na gładką masę.3. Blachę smaruję
masłem i wylewam ciasto, które piekę ok 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wypieczony
biszkopt studzę.Jeśli
galaretka już trochę zgęstniała, to znaczy że możemy zabierać się do przygotowywania naszej pianki.PIANKA:1. Do miski wlewam 3 kubeczki
śmietany i ubijam ją na sztywną pianę.2. Do
bitej śmietany dodaję lekko stężałą
galaretkę i dokładnie miksuję.3.
Śmietankowo-
galaretkową masę wylewam na wystudzony
biszkopt i wstawiam do lodówki.W tym czasie przygotowuję III WARSTWĘ ciasta, czyli
galaretkę.1. Dwa opakowania
galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej
wody i pozostawiam do wystygnięcia.2. Jeśli warstwa pianki już stężała, wylewam na nią wystudzoną
galaretkę i wkładam do lodówki.SMACZNEGO.