ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z suszoną śliwką

Klopsiki z suszoną śliwką

nazwa

Wykonanie

Suszone śliwki i suszone grzyby to gwarancja pysznego sosu o ciekawym smaku. Uwielbiam taką kompozycję smakową. Zwykle mięso mielone nie kojarzy się z wykwintnym daniem czy eleganckim obiadem – a dzięki dodaniu śliwek i grzybów nawet zwykłe klopsy stają się niezwykłe. Polecam.
Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 40 dkg,
jaja – 1 szt,
żółtko 1 szt,
bułki kajzerki – 2 szt,
suszone śliwki – 20 szt,
suszone podgrzybki/ borowiki – 30 g,
wino czerwone – 30 ml,
masło zimne – 100 g,
cebula mała – 1 szt,
olej rzepakowy – 2 łyżki
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Grzyby zalać wodą i moczyć około godziny. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Śliwki zalać wodą i moczyć ok. 15 minut. Zetrzeć na tarce obraną cebulę. Bułkę, cebulę, jajko oraz żółtko dodać do mięsa mielonego i wyrabiać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżką nabierać w dłoń trochę mięsa mielonego, wkładać do mięsa śliwkę i formować kulkę. Rozgrzać razem z olejem połowę masła i na gorącym tłuszczu obsmażyć klopsy. Przełożyć do rondla, podlać 300 ml wody, winem i dorzucić umyte, posiekane drobno grzyby. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut a potem dodać jeszcze 5 pokrojonych śliwek i dusić dalej. Przed podaniem zagęścić sos resztą zimnego masła. Gotowe klopsiki podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą – danie dobre na każdą okazję.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/klopsiki-z-suszona-sliwka