Wykonanie
Suszone śliwki i
suszone grzyby to gwarancja pysznego sosu o ciekawym smaku. Uwielbiam taką kompozycję
smakową. Zwykle
mięso mielone nie kojarzy się z wykwintnym daniem czy eleganckim obiadem – a dzięki dodaniu
śliwek i
grzybów nawet zwykłe klopsy stają się niezwykłe. Polecam.

Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 40 dkg,
jaja – 1 szt,
żółtko 1 szt,
bułki kajzerki – 2 szt,
suszone śliwki – 20 szt,suszone podgrzybki/
borowiki – 30 g,
wino czerwone – 30 ml,
masło zimne – 100 g,
cebula mała – 1 szt,
olej rzepakowy – 2 łyżki
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.

Przygotowanie
Grzyby zalać
wodą i moczyć około godziny.
Bułkę namoczyć w
mleku i odcisnąć.
Śliwki zalać
wodą i moczyć ok. 15 minut. Zetrzeć na tarce obraną
cebulę.
Bułkę,
cebulę,
jajko oraz
żółtko dodać do
mięsa mielonego i wyrabiać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Łyżką nabierać w dłoń trochę
mięsa mielonego, wkładać do
mięsa śliwkę i formować kulkę. Rozgrzać razem z
olejem połowę
masła i na gorącym tłuszczu obsmażyć klopsy. Przełożyć do rondla, podlać 300 ml
wody,
winem i dorzucić umyte, posiekane drobno
grzyby. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut a
potem dodać jeszcze 5 pokrojonych
śliwek i dusić dalej. Przed podaniem zagęścić sos resztą zimnego
masła. Gotowe klopsiki podawać z
ziemniakami,
ryżem lub
kaszą – danie dobre na każdą okazję.