Wykonanie
Smaczna i pożywna propozycja
śniadaniowo - kolacyjna, czyli połączenie wołowego burgera z
sadzonym jajkiem. Znakomicie smakuje z dodatkiem
ostrego sosu i
sałatką z ulubionych warzyw. Przygotowując burgery samodzielnie mamy kontrolę nad jakością składników. Przepis wg Williams Sonoma .

na 4 burgery600 g mielonej
wołowinysól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku4
jajka2
bułki kajzerki lub
bułki do hamburgerów2 łyżeczki
masłaMięso mielone doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Formujemy z niego 4 okrągłe, płaskie burgery. Na wierzchu każdego burgera robimy kratkę za pomocą tępej części ostrza noża (lekko dociskamy nóż do
mięsa). Dzięki temu burger pozostanie płaski podczas smażenia.-
Bułki kroimy na pół, lekko podgrzewamy w opiekaczu. Można lekko posmarować je
masłem czosnkowym, jeśli ktoś lubi (
masło wymieszane z przeciśniętym ząbkiem
czosnku)-Burgery smażymy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoto lub grillujemy na patelni grillowej.-Na niewielkiej ilości
masła smażymy
jajka sadzone.Na każdej z
bułek układamy burgera, na wierzchu układamy
jajko. Podajemy z ulubionym
ostrym sosem lub
ketchupem.