ßßß Cookit - przepis na Pieczeń siekana

Pieczeń siekana

nazwa

Wykonanie

Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki z roku... no, właśnie. Nie umiem podać autora, tytułu oraz daty jej wydania, ponieważ okładka i pierwsze oraz ostatnie strony nie przetrwały do dnia dzisiejszego. Kiedy otrzymała nową okładkę? Nie wiem. Widać na niej oznaki częstego używania.
1200 g mięsa wołowego - (zrazowa)
1 sucha kajzerka
bulion do namoczenia bułki
100 g słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
1 jajko
sól
pieprz
jajko do posmarowania pieczeni
bułka tarta do obsypania pieczeni
Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić.
Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inna strukturę niż mięso mielone. Następnie wymieszać je z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops.
Fot. Joanna Krzewińska
Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny.
Inna propozycja podania:
Fot. Joanna Krzewińska
Joseph Joseph Komplet noży ... Richardson Komplet noży w b... Wusthof CULINAR Blok noży 9...
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".
- Polska kuchnia to kuchnia pełna ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko schabowy z kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora - mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145367,18433759,pieczen-siekana.html