Wykonanie
Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki z roku... no, właśnie. Nie umiem podać autora, tytułu oraz daty jej wydania, ponieważ okładka i pierwsze oraz ostatnie strony nie przetrwały do dnia dzisiejszego. Kiedy otrzymała nową okładkę? Nie wiem. Widać na niej oznaki częstego używania.1200 g
mięsa wołowego - (zrazowa)1 sucha
kajzerkabulion do namoczenia
bułki100 g
słoniny1
cebula2 łyżki
masła1
jajkosólpieprzjajko do posmarowania pieczeni
bułka tarta do obsypania pieczeni
Bułkę namoczyć w
bulionie.
Cebulę posiekać i poddusić na
maśle.
Słoninę drobno pokroić.
Mięso posiekać, ja robię to w malakserze.
Mięso siekane ma inna strukturę niż
mięso mielone. Następnie wymieszać je z odciśniętą
bułką, podduszoną
cebulą, pokrojoną
słoniną, jakiem. Doprawić
solą i
pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim
mięso formując podłużny klops.

Fot. Joanna KrzewińskaPosmarować go rozmąconym
jajkiem i oprószyć
bułka tartą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny.Inna propozycja podania:

Fot. Joanna Krzewińska



Joseph Joseph Komplet noży ... Richardson Komplet noży w b... Wusthof CULINAR Blok noży 9...

Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska