Wykonanie
Muffinki w kształcie
grzybków z ciasta prawie
jogurtowego… prawie bo w domu nie było
jogurtu, ale był za to
serek z wiaderka. Ponieważ trafił się jakiś wodnisty, nie nadawał się na sernik, więc postanowiłam użyć go zamiast
jogurtu. Czy w tym wypadku „prawie robi wielką różnicę”? Nie sądzę a jeżeli już to powiedziałbym, że na plus.
Grzybki wyszły mięciutkie i w smaku
serowe – szybko nie było po nich śladu.

Składniki
ser biały z wiaderka – 200 g,
jaja duże – 4 szt,
mąka pszenna – 2,5 szklanki,
masło roztopione – ½ szklanki,
cukier – 1 szklanka,
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
aromat śmietankowy – 1 kropla,
czekolada gorzka – 100 g,
bita śmietana do dekoracji.Przygotowanie
Jajka z
cukrem ubić na parze. Muszą być dobrze ubite, aby ciasto nie opadło –
ser jest ciężki.Proszek wymieszać z
mąką. Przygotować formę na muffinki oraz papilotki. Roztopić
masło i wystudzić. Do
jajek wsypać
mąkę, dodać
ser, wlać
masło oraz aromat a następnie wymieszać mikserem na niskich obrotach – mieszać bardzo krótko, tylko do połączenia składników.Napełniać papilotki masą i układać w foremce. Wstawić do letniego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 35 minut. Kiedy się upieką odstawić aby ostygły.W kąpieli
wodnej roztopić
czekoladę. Wystudzone muffinki wyjąć z papilotek a
potem kapelusze muffinkowych
grzybków posmarować płynną
czekoladą. Podawać np. z śnieżnymi zaspami z
bitej śmietany. Śniegu w realu nie mam, to sami musimy sobie zrobić namiastkę zimySmacznego.