Wykonanie
Tym razem przepis zaczerpnęłam z gazetki sklepu „Biedronka”. Podałam rodzinie w wersji light czyli bez proponowanej
bitej śmietany. Same babeczki wszystkim smakowały, natomiast pojawiały się głosy czy
granat tu pasuje. Smak
granatu jak najbardziej fajnie się łączy z
ciastem czekoladowym, natomiast pestkowość tego
owoca niektórym przeszkadzała. Ponieważ moje dzieci nie przepadają za tym
owocem, zrobiłam im wersję z
bananem, ta przypadła wszystkim do gustu.Myślę, że sympatykom
granatów, te babeczki będą smakować.

składniki:100 g
mąki pszennej (trochę więcej niż połowa szklanki)tabliczka
gorzkiej czekolady (100g)4 łyżki
cukru (ok. 50 g)100 g
masła (połowa kostki)3
jajkałyżeczka
proszku do pieczenia1
granatopcjonalnie:
bita śmietana do dekoracjiW rondelku roztapiamy
masło,
cukier i
czekoladę (nie doprowadzamy do zagotowania). Kiedy wystygnie, do naszej masy dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach chwilę. Następnie dodajemy
jajka i jeszcze raz miksujemy. Na koniec dodajemy ziarenka
granatu (kilka zostawiamy do dekoracji) i przekładamy ciasto do papilotek lub foremek silikonowych do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w 160 stopniach.smacznego