ßßß Cookit - przepis na Muffiny – Serowe grzybki

Muffiny – Serowe grzybki

nazwa

Wykonanie

Muffinki w kształcie grzybków z ciasta prawie jogurtowego… prawie bo w domu nie było jogurtu, ale był za to serek z wiaderka. Ponieważ trafił się jakiś wodnisty, nie nadawał się na sernik, więc postanowiłam użyć go zamiast jogurtu. Czy w tym wypadku „prawie robi wielką różnicę”? Nie sądzę a jeżeli już to powiedziałbym, że na plus.
Grzybki wyszły mięciutkie i w smaku serowe – szybko nie było po nich śladu.
Składniki
ser biały z wiaderka – 200 g,
jaja duże – 4 szt,
mąka pszenna – 2,5 szklanki,
masło roztopione – ½ szklanki,
cukier – 1 szklanka,
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
aromat śmietankowy – 1 kropla,
czekolada gorzka – 100 g,
bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie
Jajka z cukrem ubić na parze. Muszą być dobrze ubite, aby ciasto nie opadło – ser jest ciężki.
Proszek wymieszać z mąką. Przygotować formę na muffinki oraz papilotki. Roztopić masło i wystudzić. Do jajek wsypać mąkę, dodać ser, wlać masło oraz aromat a następnie wymieszać mikserem na niskich obrotach – mieszać bardzo krótko, tylko do połączenia składników.
Napełniać papilotki masą i układać w foremce. Wstawić do letniego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 35 minut. Kiedy się upieką odstawić aby ostygły.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Wystudzone muffinki wyjąć z papilotek a potem kapelusze muffinkowych grzybków posmarować płynną czekoladą. Podawać np. z śnieżnymi zaspami z bitej śmietany. Śniegu w realu nie mam, to sami musimy sobie zrobić namiastkę zimy
Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/01/muffinki-serowe-grzybki