ßßß
Składnikiser biały z wiaderka – 200 g,jaja duże – 4 szt,mąka pszenna – 2,5 szklanki,masło roztopione – ½ szklanki,cukier – 1 szklanka,proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,aromat śmietankowy – 1 kropla,czekolada gorzka – 100 g,bita śmietana do dekoracji.PrzygotowanieJajka z cukrem ubić na parze. Muszą być dobrze ubite, aby ciasto nie opadło – ser jest ciężki.Proszek wymieszać z mąką. Przygotować formę na muffinki oraz papilotki. Roztopić masło i wystudzić. Do jajek wsypać mąkę, dodać ser, wlać masło oraz aromat a następnie wymieszać mikserem na niskich obrotach – mieszać bardzo krótko, tylko do połączenia składników.Napełniać papilotki masą i układać w foremce. Wstawić do letniego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 35 minut. Kiedy się upieką odstawić aby ostygły.W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Wystudzone muffinki wyjąć z papilotek a potem kapelusze muffinkowych grzybków posmarować płynną czekoladą. Podawać np. z śnieżnymi zaspami z bitej śmietany. Śniegu w realu nie mam, to sami musimy sobie zrobić namiastkę zimySmacznego.