ßßß
żółtka – 2 szt,olej rzepakowy – ok. 200 ml,musztarda majonezowa – 1 kopiasta łyżeczka,awokado – ½ szt,śmietana kwaśna – 1 łyżka,sól do smaku,pieprz do smaku,sok z cytryny do smaku.Przygotowanie majonezu:Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. Ja korzystałam z jaj od własnych kur araukanów, dlatego majonez miał bardzo mocny, żółty kolor. Żółtka umieścić w misce, dodać musztardę i ubijać. Skorzystałam z blendera z nakładką do ubijania jaj. Po minucie wlać odrobinę oleju i dalej ubijać. Czynność powtarzać wielokrotnie – olej należy wlewać małymi partiami, aby się nie zwarzył. Awokado powinno być bardzo miękkie, obrać go ze skóry i skropić cytryną. Połowę zostawić do innego dania a połowę drobno posiekać i dodać do majonezu – nadal ubijać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać łyżkę śmietany i ponownie ubijać. Odstawić do lodówki.Składniki na sałatkę:śledzie matiasy – 3 filety,jajka na twardo – 3 szt,jabłka – 2 szt,por biała część – 1 szt,cykoria – 3 szt,granat – 1/3 szt.Przygotowanie sałatki:Wymoczone śledzie pokroić w drobną kostkę. Umyć jabłka i warzywa. Jabłka oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać pora oraz ugotowane na twardo jajka a potem wymieszać ze śledziami i jabłkami. Poobrywać listki cykorii – większą część zostawić jako łódeczki do podania sałatki a resztę również drobno pokroić i dodać do śledzi. Schłodzony majonez wymieszać ze śledziami – my lubimy dużo majonezu, więc dodałam całość, ale jeśli ktoś lubi mniej, może część majonezu przełożyć do małego słoiczka i zostawić na później. Ze względu na obecność śmietany taki majonez nie powinien być przechowywany dłużej niż 2 dni.Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem. Doprawić do smaku pieprzem.Sałatkę nakładać w listki cykorii i posypywać z wierzchu pestkami granatu. Polecam – takie śledziki to doskonała przystawka.