ßßß Cookit - przepis na Domowy majonez o smaku awokado na oleju rzepakowym i sałatka śledziowa

Domowy majonez o smaku awokado na oleju rzepakowym i sałatka śledziowa

nazwa

Wykonanie

Od kiedy pamiętam, zawsze w naszym domu robiło się domowy majonez na oleju rzepakowym. W czasach kryzysu nawet bardzo często, bo w sklepie zwykle majonezu nie było. Teraz też robię majonez na oleju rzepakowym, ale eksperymentuję z dodatkami.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dzięki obniżeniu poziomu trójglicerydów we krwi zmniejsza ryzyko występowania zawałów serca. W dodatku ostatnie badania wykazują, iż kwasy omega-3 spowalniają proces starzenia się komórek… nic więcej nie trzeba mówić od wieków alchemicy poszukiwali eliksiru młodości!
W ramach kuracji odmładzającej zjadłam dziś wielką porcję sałatki śledziowej z domowym majonezem i już czuję jak wypełniają się i spłycają moje zmarszczki
żółtka – 2 szt,
olej rzepakowy – ok. 200 ml,
musztarda majonezowa – 1 kopiasta łyżeczka,
awokado – ½ szt,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie majonezu:
Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. Ja korzystałam z jaj od własnych kur araukanów, dlatego majonez miał bardzo mocny, żółty kolor. Żółtka umieścić w misce, dodać musztardę i ubijać. Skorzystałam z blendera z nakładką do ubijania jaj. Po minucie wlać odrobinę oleju i dalej ubijać. Czynność powtarzać wielokrotnie – olej należy wlewać małymi partiami, aby się nie zwarzył. Awokado powinno być bardzo miękkie, obrać go ze skóry i skropić cytryną. Połowę zostawić do innego dania a połowę drobno posiekać i dodać do majonezu – nadal ubijać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać łyżkę śmietany i ponownie ubijać. Odstawić do lodówki.
Składniki na sałatkę:
śledzie matiasy – 3 filety,
jajka na twardo – 3 szt,
jabłka – 2 szt,
por biała część – 1 szt,
cykoria – 3 szt,
granat – 1/3 szt.
Przygotowanie sałatki:
Wymoczone śledzie pokroić w drobną kostkę. Umyć jabłka i warzywa. Jabłka oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać pora oraz ugotowane na twardo jajka a potem wymieszać ze śledziami i jabłkami. Poobrywać listki cykorii – większą część zostawić jako łódeczki do podania sałatki a resztę również drobno pokroić i dodać do śledzi. Schłodzony majonez wymieszać ze śledziami – my lubimy dużo majonezu, więc dodałam całość, ale jeśli ktoś lubi mniej, może część majonezu przełożyć do małego słoiczka i zostawić na później. Ze względu na obecność śmietany taki majonez nie powinien być przechowywany dłużej niż 2 dni.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem. Doprawić do smaku pieprzem.
Sałatkę nakładać w listki cykorii i posypywać z wierzchu pestkami granatu. Polecam – takie śledziki to doskonała przystawka.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/12/domowy-majonez-o-smaku-awokado-na-oleju-rzepakowym-i-salatka-sledziowa