Wykonanie
Od kiedy pamiętam, zawsze w naszym domu robiło się domowy
majonez na
oleju rzepakowym. W czasach kryzysu nawet bardzo często, bo w sklepie zwykle
majonezu nie było. Teraz też robię
majonez na
oleju rzepakowym, ale eksperymentuję z dodatkami.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dzięki obniżeniu poziomu trójglicerydów we
krwi zmniejsza ryzyko występowania zawałów
serca. W dodatku ostatnie badania wykazują, iż kwasy omega-3 spowalniają proces starzenia się komórek… nic więcej nie trzeba mówić od wieków alchemicy poszukiwali eliksiru młodości!W ramach kuracji odmładzającej zjadłam dziś wielką porcję sałatki śledziowej z domowym
majonezem i już czuję jak wypełniają się i spłycają moje zmarszczki
żółtka – 2 szt,
olej rzepakowy – ok. 200 ml,
musztarda majonezowa – 1 kopiasta łyżeczka,
awokado – ½ szt,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku.Przygotowanie
majonezu:
Jajka umyć. Oddzielić
żółtka od
białek. Ja korzystałam z jaj od własnych kur araukanów, dlatego
majonez miał bardzo mocny, żółty kolor.
Żółtka umieścić w misce, dodać
musztardę i ubijać. Skorzystałam z blendera z nakładką do ubijania jaj. Po minucie wlać odrobinę
oleju i dalej ubijać. Czynność powtarzać wielokrotnie –
olej należy wlewać małymi partiami, aby się nie zwarzył.
Awokado powinno być bardzo miękkie, obrać go ze skóry i skropić
cytryną. Połowę zostawić do innego dania a połowę drobno posiekać i dodać do
majonezu – nadal ubijać. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Na koniec dodać łyżkę
śmietany i ponownie ubijać. Odstawić do lodówki.Składniki na
sałatkę:
śledzie matiasy – 3 filety,
jajka na twardo – 3 szt,
jabłka – 2 szt,
por biała część – 1 szt,
cykoria – 3 szt,
granat – 1/3 szt.Przygotowanie sałatki:Wymoczone
śledzie pokroić w drobną kostkę. Umyć
jabłka i warzywa.
Jabłka oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać
pora oraz ugotowane na twardo
jajka a
potem wymieszać ze
śledziami i
jabłkami. Poobrywać listki
cykorii – większą część zostawić jako łódeczki do podania sałatki a resztę również drobno pokroić i dodać do
śledzi. Schłodzony
majonez wymieszać ze
śledziami – my lubimy dużo
majonezu, więc dodałam całość, ale jeśli ktoś lubi mniej, może część
majonezu przełożyć do małego słoiczka i zostawić na później. Ze względu na obecność
śmietany taki
majonez nie powinien być przechowywany dłużej niż 2 dni.Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem. Doprawić do smaku
pieprzem.
Sałatkę nakładać w listki
cykorii i posypywać z wierzchu pestkami
granatu. Polecam – takie
śledziki to doskonała przystawka.