Wykonanie

1 szkl
kaszy kukurydzianej1 łyżka
masłaszczypta suszonej
papryki2 łyżki
sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka)3 szkl
wodysól1
pierś z kurczaka200 g
grzybów leśnych mrożonych1
cebulapół
marchewkisólpieprzmajeranekbazylia na sos200 ml
śmietanki1 łyżeczka sproszkowanych
grzybów suszonychsólpieprz1/4
cebulitłuszcz do smażenia
Wodę zagotować, dodać
przyprawy i
masło, Wsypać
kaszę kukurydzianą i mieszać aż
kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać
ser i dobrze wymieszać aż
ser się rozpuści.Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać
cebulę,
marchewkę pokroić na plasterki.
Grzyby ugotować i odcedzić.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić
marchewkę, następnie
cebulkę i
mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez 10 min i dodać
grzyby i odparować.Przygotować sos; W małym rondelku podsmażyć drobno posiekaną
cebulką, dodać sproszkowane
grzyby a na koniec
śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smakuPolentę przed podaniem wyjąć foremek, wstawić do piekarnika na ok 10 min.

