Wykonanie

600 g
żołądków drobiowych2
marchewki1
pietruszkagarść
grzybów suszonych1
cebula200 ml
śmietany 22%
sólpieprzpieprz ziołowynatka pietruszkioreganolistek laurowyziele angielskie1 szkl
kaszy gryczanejszczypta suszonej
paprykiszczypta
ogórków kiszonych suszonych
sólŻołądki umyć, oczyścić, zalać
wodą i ugotować z
listkiem laurowym i
zielem angielskim do miękkości.
Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać.
Kaszę zalać 2 szklankami
wody, dodać
sól i
przyprawy, gotować mieszając aż wchłonie cały płyn, następnie przykryć, zgasić ogień i pozostawić na ok 30 min.Wyłowić żołądki łyżką cedzakową,
wywar przecedzić przez sito.Żołądki pokroić na mniejsze kawałki,
marchewkę,
pietruszkę i
cebulę pokroić drobno.W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu
cebulkę, dodać
marchewkę i
pietruszkę, następnie żołądki i podlać
wywarem, dodać
grzybki i
przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie.Na koniec sos podprawić
śmietaną, i dodać
natkę pietruszki.Sos podawać z
kaszą i dowolną
sałatką.

Opublikowany w