ßßß
600 g żołądków drobiowych2 marchewki1 pietruszkagarść grzybów suszonych1 cebula200 ml śmietany 22%sólpieprzpieprz ziołowynatka pietruszkioreganolistek laurowyziele angielskie1 szkl kaszy gryczanejszczypta suszonej paprykiszczypta ogórków kiszonych suszonychsólŻołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać.Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać sól i przyprawy, gotować mieszając aż wchłonie cały płyn, następnie przykryć, zgasić ogień i pozostawić na ok 30 min.Wyłowić żołądki łyżką cedzakową, wywar przecedzić przez sito.Żołądki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić drobno.W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie.Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki.Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką.
Opublikowany w