Wykonanie


1
dynia hokkaido300 g
mięsa mielonegopół
cebuli3 ząbki
czosnku4 kromki
chleba ok 75g100 g
sera żółtego (twardego)szczypta
miętyszczypta
lubczykuszczypta
oregano1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
przyprawy tureckiej lub innej do
mięsmleko do namoczenia
chlebaDynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze.
Mięso włożyć do miseczki, dodać
przyprawy,
starty ser, posiekaną
cebulę i
czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce.
Chleb namoczyć przez chwilę w
mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze
mięsno chlebową masę i nadziać
dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą
dynię nasmarować
oliwą i zawinąć w folię aluminiową.Wstawić do brytfanki , wlać ok 3/4 szkl (200ml)
wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 t na ok godzinę. Po tym czasie odkryć
dynię z folii i przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg.porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez chwilę ćwiartki dyni. wtedy smakują jeszcze lepiej.Podawać z chutneyem, ajwarem lub innym sosem


Opublikowany w