ßßß

1 dynia hokkaido300 g mięsa mielonegopół cebuli3 ząbki czosnku4 kromki chleba ok 75g100 g sera żółtego (twardego)szczypta miętyszczypta lubczykuszczypta oregano1 łyżeczka soli1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięsmleko do namoczenia chlebaDynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze.Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową.Wstawić do brytfanki , wlać ok 3/4 szkl (200ml) wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 t na ok godzinę. Po tym czasie odkryć dynię z folii i przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg.porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez chwilę ćwiartki dyni. wtedy smakują jeszcze lepiej.Podawać z chutneyem, ajwarem lub innym sosem
Opublikowany w