Wykonanie
By MagicPot, 18 sierpnia 2015Zapewne każdy zna tą potrawę, ale czy każdy ją przygotował? Pracując w korporacji, wiele
razy miałam możliwość skosztować papryczki nadziewane
mięsem w firmowym „bufecie” lecz nigdy nie miałam zaufania co do zawartości tychże papryczek. Po prawie 10 latach od tamtych chwil, wczoraj sama przygotowałam takie papryczki nadziewane
mięsem. Przygotowanie nie jest pracochłonne ale zajmie około 45 minut.Z podanych składników nadzienia starczyło na 6 mniejszych papryczek przy czym musiałam je mocno upychać do środków
papryk.około 450g
mięsa mielonego (ja użyłam wołowego)dwie średnie
cebulkijeden większy ząbek
czosnkudwie średnie
marchewkipół szklanki
przecieru pomidorowegopół szklanki
wywaru warzywno-
mięsnego6 kolorowych średnich lub małych papryczekokoło 150g
sera żółtego2 łyżki
mąkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, czerwona
słodka papryka,
bazylia,
oreganoopcjonalnie: jedna mała
pietruszkaPrzygotowania rozpoczęłam od rozgrzania
oleju na patelni, na którą wrzuciłam w pierwszej kolejności
mięso mielone.
Cebulę obrałam i drobno posiekałam i odstawiłam na bok.
Czosnek obrałam i także drobno posiekałam i dorzuciłam do posiekanej
cebuli.
Między jednym a drugim siekaniem należy pamiętać o
mięsie na patelni i czasem zamieszać.Następnie obrałam
marchew i poszatkowałam ją na małą kostkę. Jeżeli będziecie dodawać
pietruszkę, to należy ją także obrać i drobno poszatkować.Gdy
mięso było już podsmażone, za pomocą cedzakowej łyżki przełożyłam
mięso do średniej miski.Na tą samą patelnię i bez wymiany tłuszczu wrzuciłam najpierw
cebulę z
czosnkiem i lekko podsmażyłam – ważne by
czosnek się nie przypalił, gdy zauważycie na patelni małe brązowe kuleczki, to znaczy że
czosnek zaczyna się przypalać i należy natychmiast zdjąć z patelni. Tak więc podsmażoną
cebulę z
czosnkiem dorzuciłam do miski z
mięsem.Ponownie na tą samą patelnię i bez wymiany tłuszczu wrzuciłam poszatkowaną
marchew (jeżeli poszatkowaliście także
pietruszkę, to należy ją wraz z
marchewką wrzucić na patelnię) i podlałam odrobiną
wody, by
marchew się poddusiła. Duszenie trwało około 15 minut.Gdy
marchew była gotowa dorzuciłam do miski z
mięsem i
cebulą. Dodałam
sól,
pieprz czarny świeżo mielony i czerwoną
słodką paprykę. Wszystko razem dokładnie wymieszałam i odstawiłam na bok.W mniejszym rondelku przygotowałam
sos pomidorowy: przesianą
mąkę wymieszałam z
przecierem pomidorowym i rozprowadziłam z
wywarem mięsno-warzywnym i prawie zagotowałam – pamiętajcie że w rondlu jest
mąka i należy dość często mieszać. Dodałam
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
bazylię i
oregano i dokładnie wymieszałam.Teraz finał prac: odcięłam papryczkom kapelusiki i wykroiłam gniazda.Przygotowany farsz wymieszałam z połową startego
żółtego sera.Piekarnik włączyłam na grzanie na 150 stopni.Do każdej papryczki łyżką nakładałam farsz i ustawiałam w naczyniu żaroodpornym.Gdy wszystkie papryczki były wstawione do naczynia, polałam je
sosem pomidorowym i wierzch każdej papryczki przyozdobiłam pozostałym
żółtym serem.Do nagrzanego piekarnika wstawiłam papryczki i zapiekałam przez 30 minut.Papryczki były miękkie ale i chrupiące.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: