ßßß
ciasto500 g mąki320 ml wrzątku1 łyżka oleju1 łyżeczka solinadzienie300 g mięsa mielonego1 bakłażan1 papryka pomidorowa1 cebula3 ząbki czosnku350 g pure ziemniaczanegosólpieprzmajeraneklubczykoreganoMąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto.Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia.Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Po ok 20 min przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę i czosnek.Po kilku minutach dodać posiekaną drobno paprykę i mięso mielone.Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy.Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić.Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów.Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi .Ugotować w osolonym wrzątku.Podawać z sosem słodko kwaśnym.