Wykonanie

ciasto500 g
mąki320 ml wrzątku1 łyżka
oleju1 łyżeczka
solinadzienie300 g
mięsa mielonego1
bakłażan1
papryka pomidorowa1
cebula3 ząbki
czosnku350 g
pure ziemniaczanego
sólpieprzmajeraneklubczykoreganoMąkę wymieszać z
solą i
olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto.Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Po ok 20 min przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno
cebulę i
czosnek.Po kilku minutach dodać posiekaną drobno
paprykę i
mięso mielone.Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać
przyprawy.Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić.Dodać
pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów.Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi .Ugotować w osolonym wrzątku.Podawać z sosem słodko kwaśnym.
