ßßß

ciasto1,5 szkl mąki0,5 szkl cukru0,5 kostki margarynycukier waniliowyszczypta proszku do pieczenia2 żółtkanadzienie200 g białego sera0,5 szkl mleka2 białka2 łyżeczki mąki ziemniaczanej0,5 szkl cukru1 łyżeczka soku z cytryny
2 gruszki3 figiZagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st.Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć do miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera.Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić.Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min.Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem.
