ßßß

2 bataty po ok 500 g każdy12 plastrów boczku1 kulka mozzarellisólpieprz2 ząbki czosnkuświeże zioła ; bazylia, majeranek, oreganoBataty oskrobać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok15 min)Odcedzić, wystudzić. Łyżeczką do kulek wydrążyć wnętrza.Boczek przysmażyć z obu stron wytapiając nadmiar tłuszczu , zdjąć na talerz , na ten sam tłuszcz wrzucić wnętrza batatów i dodać czosnek drobno posiekany, doprawić solą i pieprzem.Do każdego kawałka batata układać na przemian boczek i przysmażone kulki wraz z czosnkiem i tłuszczem.Obłożyć mozzarellą, posypać oregano i zapiec przez ok 15 min w temp 180 st.Podawać z sałatką lub salsą z pomidorów.
Opublikowany w