Wykonanie
2
bataty po ok 500 g każdy12 plastrów
boczku1 kulka
mozzarellisólpieprz2 ząbki
czosnkuświeże
zioła ;
bazylia,
majeranek,
oreganoBataty oskrobać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do garnka, zalać
wodą i ugotować (ok15 min)Odcedzić, wystudzić. Łyżeczką do kulek wydrążyć wnętrza.
Boczek przysmażyć z obu stron wytapiając nadmiar tłuszczu , zdjąć na talerz , na ten sam tłuszcz wrzucić wnętrza
batatów i dodać
czosnek drobno posiekany, doprawić
solą i
pieprzem.Do każdego kawałka
batata układać na przemian
boczek i przysmażone kulki wraz z
czosnkiem i tłuszczem.Obłożyć
mozzarellą, posypać
oregano i zapiec przez ok 15 min w temp 180 st.Podawać z
sałatką lub salsą z
pomidorów.
Opublikowany w