ßßß
ciasto francuskie200 g łososiasok z cytrynyoliwa70 g pieczarek1 papryczka chili3 jajkasólpieprz3 łyżki śmietany 18%1 łyżka natki pietruszki1 łyżka usiekanego koperkuszczypta oregano50 g mozzarelli z blokuŁososia pokroić na cieniutkie plastry, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić na kilka godzin.Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki i drobniutko posiekaną papryczkę chili, posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano.Upiec w piekarniku w temp 200 st ok 35 min.