ßßß
Składniki na 12 -14 przystawek:opakowanie świeżego ciasta francuskiego200 g łososia norweskiego w plastrach - wędzonegosłoiczek suszonych pomidorów w oliwie z oreganonaturalny serek homogenizowany 0% lightodrobina soku z cytryny1 jajkopieprzsólciut wodynatka pietruszkiZ ciasta francuskiego wykrawamy kółka mniej więcej średnicy kubka (ja używam formy do robienia pierogów - taka składana na pół ;) ). Wkładamy do sylikonowych form od muffinek – formułując, jakby małe babeczki - ważne by były silikonowe, gdyż ciasto francuskie wtedy jest wilgne i nie wysycha tak szybko. Nakłuwamy widelcem, smarujemy każdą jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody, a następnie oliwą z pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190'c i pieczemy do lekkiego zrumienienia – około 10 -15 minut.Łososia wraz z 3 łyżeczkami serka homo, odrobiną pieprzu, soli i sokiem z cytryny blenderujemy na gładką masę. Na upieczone ciasteczka francuskie nakładamy szprycą lub łyżeczką mus z łososia. Na każdym układamy plasterek (lub jeśli są małe cały) pomidorka suszonego i wtykami mały listek zielonej pietruszki.Smaczności!!!