ßßß
200 g łososiasok z cytryny4 jajka4 łyżki śmietany1 łyżka natki pietruszki1 łyżka usiekanego szczypiorkukilka listków oreganosólpieprzotarta skórka z cytryny50 g mozzarelli z blokuszczypta oreganopomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor1 op ciasta francuskiegoszczypioreksałata
Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę.Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać natkę, koperek, sól, pieprz i świeże oregano. Wymieszać. Na ciasto wylać masę jajeczną ułożyć łososia , pomidorki lub plasterki zwykłego pomidora. Posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 30-35 minPosypać szczypiorkiem, podawać z sałatą.

