Wykonanie
Składniki:- 1 op.
ciasta francuskiego- 130dag
pieczarek- 1 szklanka
mleka- 500g filetów z
łososia- 1
cebula- 1 woreczek
ryżu- 1
jajko- 1/2 pęczka
natki pietruszki-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę siekamy i podsmażamy na
oliwie, następnie dodajemy obrane i pokrojone
pieczarki, smażymy do zeszklenia, pod koniec przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2. Do garnka wlewamy
mleko, zagotowujemy, dodajemy
łososia, szczyptę
soli,
pieprzu i gotujemy ok. 7 min.3. Do miski wkładamy podsmażone
pieczarki z
cebulą,
ryż, odsączonego, rozdrobnionego i pozbawionego skóry
łososia, posiekaną
natkę, mieszamy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, by jeden kawałek był szerszy. Węższy kawałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, wykładamy na niego farsz zostawiając ok. 1cm od brzegu z każdej strony. Pozostawione brzegi ciasta smarujemy
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody. Na farsz nakładamy szerszy płat ciasta i dociskamy brzegi ciasta widelcem. Całość smarujemy pozostałym
jajkiem.5. Kulebiak pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach.