ßßß

porcja dorsza ok 200 gsok z cytryny1 marchewka średnio ugotowana1 cebula1/4 paprykisól morskapieprz1 łyżeczka cukru brązowego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oliwyszczypta bazylii3-4 liście kapusty pekińskiejDorsza umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, w miseczce obracać od czasu do czasu. Cebulę i paprykę posiekać, przysmażyć na patelni na odrobinie oliwy, dodać sos sojowy i cukier, doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę bazlii. Na podwójnej warstwie folii aluminiowej rozłożyć liście kapusty pekińskiej, położyć marchewkę pokrojoną na plasterki i przykryć przysmażoną cebulką i papryką.Na wierzchu położyć rybę, wylać na nią resztki marynaty. Zawinąć wszystko w jeden pakiecik i dokladnie zacisnąć folię aluminiową. i włożyć do małego garnuszka, zalać do polowy wodą i zagotować, zmniejszyć ogień kiedy się zagotuje i parować 30 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i można pozostawić jeszcze na chwilę w garnku. Podawać rozwinięte razem z folią aluminiową.Do dania można podać pieczone ziemniaczki.
Opublikowany i nagrodzony w