Wykonanie


porcja
dorsza ok 200 g
sok z cytryny1
marchewka średnio ugotowana1
cebula1/4
paprykisól morskapieprz1 łyżeczka
cukru brązowego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
oliwyszczypta
bazylii3-4 liście
kapusty pekińskiejDorsza umyć osuszyć, skropić
sokiem z cytryny i 1 łyżeczką
oliwy, w miseczce obracać od czasu do czasu.
Cebulę i
paprykę posiekać, przysmażyć na patelni na odrobinie
oliwy, dodać
sos sojowy i
cukier, doprawić
solą i
pieprzem, dodać szczyptę
bazlii. Na podwójnej warstwie folii aluminiowej rozłożyć liście
kapusty pekińskiej, położyć
marchewkę pokrojoną na plasterki i przykryć przysmażoną
cebulką i
papryką.Na wierzchu położyć
rybę, wylać na nią resztki marynaty. Zawinąć wszystko w jeden pakiecik i dokladnie zacisnąć folię aluminiową. i włożyć do małego garnuszka, zalać do
polowy wodą i zagotować, zmniejszyć ogień kiedy się zagotuje i parować 30 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i można pozostawić jeszcze na chwilę w garnku. Podawać rozwinięte razem z folią aluminiową.Do dania można podać pieczone ziemniaczki.

Opublikowany i nagrodzony w
