ßßß Cookit - przepis na Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami

Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

1 kaczka ok 2 kg
nadzienie;
500 g mięsa mielonego
3 kromki chleba
garść rodzynek
1 ugotowana marchewka
garść suszonej żurawiny
pół łyżeczki papryki
szczypta chili w płatkach
pieprz
sól
1 jajko
sos sojowy
Kaczkę należy umyć, oczyścić i wyluzować z kości. (kości zostawiamy na rosół) Kaczkę wewnątrz posolić i popieprzyć.
Składniki nadzienia wymieszać, chleb bez skórki wkruszyć do nadzienia, marchewkę zetrzeć na tarce. Nadzienie wyrobić i włożyć do kaczki, wszystkie otwory zaszyć przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Całą kaczkę nasmarować sosem sojowym. Tak przygotowana kaczka może poczekać na pieczenie nawet dobę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. wstawić kaczkę i piec godzinę bez otwierania, po godzinie odlać tłuszcz, do brytfanny wlać ok 3/4 szkl wody i co ok 15 min przez następną godzinę polewać kaczkę by nie wysychała.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/12/kaczka-faszerowana-miesem-z-zurawina-i.html