ßßß

1 kaczka ok 1,5kgmięso mielone ok 500 g1 łyżeczka ziół prowansalskich100 g sera żółtego2 jajka1 marchew1 papryczka chili1 łyżeczka soli czosnkowej1 łyżeczka imbiru3 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka cukru2 kromki chlebapieprzsok z cytryny1 jabłko2 duże gruszkikonfitura z jarzębiny200 ml winaKaczkę wyluzować z kości, wnętrze skropić sokiem z cytryny.Przygotować nadzienie. Do mięsa dodać przyprawy jajka, namoczony w wodzie chleb, startą na tarce marchewkę i żółty ser, drobniutko posiekaną papryczkę chili. Masę wyrobić i włożyć do wnętrza kaczki. Zaszyć otwory przy pomocy wykałaczek i sznureczka.Kaczkę polać kilkoma łyżkami wina, posypać papryczką i obłożyć plasterkami cytryny.Odstawić na ok 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem kaczkę podlać winem i wodą w proporcji 1:1 zdjąć cytrynę i przykryć plastrami jabłka, w celu utrzymania wilgoci mięsa i by kaczka nam szybko nie wyschła. Kiedy jabłko się zacznie przypalać, wymienić plasterki na nowe. Polewać od czasu do czasu kaczkę wytworzonym sosem i piec w temp ok 220 st przez ok 2 godziny.Pod koniec pieczenia, ok pół godziny .. Przekroić na pół gruszki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do dołków konfiturę z jarzębiny. Dokończyć pieczenie razem z kaczką.Można przygotować również szybki sos pomidorowy do kaczki odlewając ok 300 ml sosu z pieczenia, dodać 3-4 plasterki upieczonego na kaczce jabłka i 1 łyżeczkę koncentratu, zmiksować.
Opublikowane w