Wykonanie


1
kaczka ok 1,5kg
mięso mielone ok 500 g1 łyżeczka
ziół prowansalskich100 g
sera żółtego2
jajka1
marchew1
papryczka chili1 łyżeczka
soli czosnkowej1 łyżeczka
imbiru3 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżeczka
cukru2 kromki
chlebapieprzsok z cytryny1
jabłko2 duże
gruszkikonfitura z jarzębiny200 ml
winaKaczkę wyluzować z kości, wnętrze skropić
sokiem z cytryny.Przygotować nadzienie. Do
mięsa dodać
przyprawy jajka, namoczony w wodzie
chleb, startą na tarce
marchewkę i
żółty ser, drobniutko posiekaną
papryczkę chili. Masę wyrobić i włożyć do wnętrza
kaczki. Zaszyć otwory przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Kaczkę polać kilkoma łyżkami
wina, posypać papryczką i obłożyć plasterkami
cytryny.Odstawić na ok 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem
kaczkę podlać
winem i
wodą w proporcji 1:1 zdjąć
cytrynę i przykryć plastrami
jabłka, w celu utrzymania wilgoci
mięsa i by
kaczka nam szybko nie wyschła. Kiedy
jabłko się zacznie przypalać, wymienić plasterki na nowe. Polewać od czasu do czasu
kaczkę wytworzonym sosem i piec w temp ok 220 st przez ok 2 godziny.Pod koniec pieczenia, ok pół godziny .. Przekroić na pół
gruszki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do dołków
konfiturę z jarzębiny. Dokończyć pieczenie razem z
kaczką.Można przygotować również szybki
sos pomidorowy do
kaczki odlewając ok 300 ml sosu z pieczenia, dodać 3-4 plasterki upieczonego na
kaczce jabłka i 1 łyżeczkę koncentratu, zmiksować.


Opublikowane w