Wykonanie
Składniki2 kg
mięsa mielonego4 czerstwe
bułki4
jajka2 łyżeczki
soli1 duża
cebulapieprz,
majeranek,
papryka8 jaj gotowanych na twardo100g
suszonej żurawinyPrzygotowanie masy:Do
mielonego mięsa dodajemy namoczone w wodzie
bułki. Następnie 4
jaja i
przyprawy -
sól,
pieprz,
paprykę.
Cebulę ścieramy na tarce i dokładnie wyrabiamy razem z
mięsem . Masę należy dość długo wyrabiać i starannie - nie tylko wymieszać. Nie powinna się kleić do ręki. Całość dzielimy na dwie części.Pieczeń rzymska - do niej przygotowujemy
jajka - obcinając po ugotowaniu stożkowate końcówki tak, aby
żółtko było widoczne w przekroju. Masę kładziemy na folii aluminiowej oraz formujemy na szeroki prostokąt i układamy na środku
jaja jedne za drugim. Następnie przy pomocy folii całą masę z
jajami zwijamy w roladę i przekładamy do wąskiej formy do pieczenia.Pieczeń z
żurawiną - do masy
mięsnej dorzucamy
suszoną żurawinę i mieszamy - wykładamy do wąskiej formy do pieczenia.W obu przypadkach przygotowane wyroby pieczemy w piekarniku w 180*C pod przykryciem przez przynajmniej godzinę. A
potem około 15 -20 minut bez przykrycia w temperaturze 200*C. Czas pieczenia może być inny dla różnych typów piekarników, aczkolwiek gotowa pieczeń powinna być zarumieniona a po nakłuciu drewnianym patyczkiem pozostaje on niemal suchy.