Wykonanie
            
Składniki2 kg 
mięsa mielonego4 czerstwe 
bułki4 
jajka2 łyżeczki 
soli1 duża 
cebulapieprz, 
majeranek, 
papryka8 jaj gotowanych na twardo100g 
suszonej żurawinyPrzygotowanie masy:Do 
mielonego mięsa dodajemy namoczone w wodzie 
bułki. Następnie 4 
jaja i 
przyprawy -
sól, 
pieprz, 
paprykę. 
Cebulę ścieramy na tarce i dokładnie wyrabiamy razem z 
mięsem . Masę należy dość długo wyrabiać i starannie - nie tylko wymieszać. Nie powinna się kleić do ręki. Całość dzielimy na dwie części.Pieczeń rzymska - do niej przygotowujemy 
jajka - obcinając po ugotowaniu stożkowate końcówki tak, aby 
żółtko było widoczne w przekroju. Masę kładziemy na folii aluminiowej oraz formujemy na szeroki prostokąt i układamy na środku 
jaja jedne za drugim. Następnie przy pomocy folii całą masę z 
jajami zwijamy w roladę i przekładamy do wąskiej formy do pieczenia.Pieczeń z 
żurawiną - do masy 
mięsnej dorzucamy 
suszoną żurawinę i mieszamy - wykładamy do wąskiej formy do pieczenia.W obu przypadkach przygotowane wyroby pieczemy w piekarniku w 180*C pod przykryciem przez przynajmniej godzinę. A 
potem około 15 -20 minut bez przykrycia w temperaturze 200*C. Czas pieczenia może być inny dla różnych typów piekarników, aczkolwiek gotowa pieczeń powinna być zarumieniona a po nakłuciu drewnianym patyczkiem pozostaje on niemal suchy.