Wykonanie

1
udziec indyczy z kością
sólpieprzpapryczka chili suszona
tymianekoregano2 łyżki
octu balsamicznego50 ml
wina czerwonego wytrawnego500 ml
wywaru z kości drobiowych lub wołowych3
marchewki
3
pietruszki1
cebulaUdziec oczyścić, usunąć kość. Kość włożyć do garnka szybkowaru.
Udziec posypać
przyprawami zwinąć skórką na zewnątrz i obwiązać mocno sznureczkiem.
Marchewki i
pietruszki obrać, pokroić na kawałki , pokroić
cebulę, wszystko włożyć do garnka, podlać rosołem,
winem, dodać
ocet balsamiczny. Zagotować wszystko, włożyć wcześniej przygotowany
udziec, przykryć, zakręcić szybkowar i ustawić na średnim ogniu na godzinę.W tym czasie można przygotować kluski śląskie lub
ziemniaki i surówke.Po godzinie zamknąć ogień i pozostawić jeszcze na ok 15 min.
Mięso podawać pokrojone w grube plastry, polać wszystko wytworzonym w czasie gotowania
wywarem i obłożyć warzywkami.do dekoracji położyłam gałązki
majeranku
Opublikowane w