ßßß
1 udziec indyczy z kościąsólpieprzpapryczka chili suszonatymianekoregano2 łyżki octu balsamicznego50 ml wina czerwonego wytrawnego500 ml wywaru z kości drobiowych lub wołowych3 marchewki
3 pietruszki1 cebulaUdziec oczyścić, usunąć kość. Kość włożyć do garnka szybkowaru. Udziec posypać przyprawami zwinąć skórką na zewnątrz i obwiązać mocno sznureczkiem. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na kawałki , pokroić cebulę, wszystko włożyć do garnka, podlać rosołem, winem, dodać ocet balsamiczny. Zagotować wszystko, włożyć wcześniej przygotowany udziec, przykryć, zakręcić szybkowar i ustawić na średnim ogniu na godzinę.W tym czasie można przygotować kluski śląskie lub ziemniaki i surówke.Po godzinie zamknąć ogień i pozostawić jeszcze na ok 15 min.Mięso podawać pokrojone w grube plastry, polać wszystko wytworzonym w czasie gotowania wywarem i obłożyć warzywkami.do dekoracji położyłam gałązki majeranku
Opublikowane w