Wykonanie

ciasto

pół
margaryny2
żółtka3 łyżki
cukru pudruszczypta
soli1,5 szkl
makinadzienie3-4 niewielkie
gruszki200 g
sera białego2
białka0,5 szkl
cukru3 łyżki
mleka2- 3 łyżeczki
dżemu z czarnej porzeczki lub innyCiasto zagnieść, formę wysmarować tłuszczem delikatnie posypać szczyptą
soli (nadaje to bardzo fajnego smaku ciastu) rozłożyć i dobrze uklepać ciasto w formie, Podpiec ok 20 min w temp 200 st.Tymczasem ubić
białka na sztywną pianę,
ser rozgnieść trochę widelcem, następnie w drugim naczyniu ubić mikserem z
cukrem i
mlekiem , dodać pianę z
białek i wymieszać.Wyłożyć na podpieczonym cieście, wyrównać.
Gruszki obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na
serku i do każdego dołka bo gnieździe nasiennym włożyć odrobinę
dżemu lub innej
konfitury (najlepsza kwaśna)Piec 25 min w temp 180 st z nawiewem.Po upieczeniu posypałam
przyprawą do dań słodkich Kamis , można tez posypać
brązowm cukrem szczyptą
cynamonu, otartą
skórką z cytryny.

