Wykonanie
            0,5 szkl 
mleka2 dkg 
drożdży2 łyżki 
cukru3 
żółtka5 dkg 
margarynyszczypta 
soli500 gr 
maku z puszki3 
białkaMleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę 
cukru i 
drożdże, 
żółtka utrzeć z drugą połową 
cukru. 
Margarynę rozpuścić.Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę 
soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą 
makową.Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.Rozsmarować masę 
makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę . Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym 
jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.
