Wykonanie
            Dzień przed wigilią razem z mamą ustaliłyśmy, że zrobimy makowce, takie jak co roku, według zaufanego przepisu. Kiedy już jeden makowiec włożyłam do piekarnika, do mojej głowy wpadł pomysł by zrobić bułeczki z 
makiem, podobne do Cinnamon rollsów, robionych przeze mnie kilka dni wcześniej... I tak oto powstały Poppy seed rolls - bułeczki z 
makiem :)

Poppy seed rolls - ok. 18 sztukSkładniki na 
ciasto drożdżowe:- 300 g 
mąki- 70 g 
cukru- 150 ml ciepłego 
mleka- 20 g 
drożdży- 50 g 
margaryny rozpuszczonej- 1 
żółtko- szczypta 
soliSkładniki na nadzienie 
makowe:- 400 g 
maku- 50 g 
rodzynków- opcjonalnie trochę 
orzechów laskowych- 1 
białkoSposób wykonania:Do szklanki wlać przygotowane ciepłe 
mleko. Dodać 
cukier i wymieszać, by 
cukier się rozpuścił. Przygotować miskę, w której będziemy robili zaczyn 
drożdżowy. Do miski dodać połowę przygotowanego 
mleka z 
cukrem, kopiastą łyżkę 
mąki oraz 
drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut. W drugiej misce przygotować pozostałą część 
mąki, wlać pozostałe 
mleko, dodać 
żółtka i szczyptę 
soli. Gdy składniki wymieszamy, dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto( W przypadku, gdy będzie za rzadkie dodajemy 
mąkę, a gdy za gęste 
mleko). Na koniec dodajemy rozpuszczoną 
margarynę i zagniatamy ponownie ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.W osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie 
makowe. Sparzone wrzątkiem 
rodzynki łączymy z pokrojonymi na mniejsze kawałki 
orzechami. Dodajemy 
mak i ubite wcześniej 
białko. Całość delikatnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto, wałkujemy w podłużny prostokąt i smarujemy nadzieniem makowym. Następnie zawijamy, tak jak byśmy robili tradycyjnego makowca lub jak w przypadku bułeczek 
cynamonowych. Gdy zawiniemy ciasto w rulon, dzielimy je na około 16-20 równych części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30 minut (do zarumienienia)

Bułeczki bardzo dobrze smakują 
cukrem pudrem lub lukrem, podane z aromatyczną 
kawą :)
