Wykonanie

schab ok 500 g
żółty ser 150 g
sólpieprzbazyliaestragongarść
suszonych grzybówdo panierowania
mąkajajkotarta bułkatłuszcz do smażenia na sos2-3
pieczarkipół
czerwonej paprykipół
cebuliszczypta
estragonuszczypta
bazyliisólpieprzłyżka
oleju200 ml
śmietany 18%Schab pokroić w 2 cm plastry,
ostrym nożem przeciąć tak by powstala wewnątrz kieszonka.
Ser pokroić w grubsze plasterki a
potem na paski. Włożyć do kieszonek tak by caly
ser sie schował.Z obu stron kieszonki posypać
estragonem bazylią,
solą,
pieprzem i pokruszonymi
grzybami. Odstawić na ok 1 godzinę. Panierować w
mące,
jajku i
tartej bułce, smażyć z obu stron na złoty kolor.Przygotować sos. Pokroić
paprykę,
cebulę i
pieczarki, wrzucić na rozgrzany
olej. Podsmażyć ciągle mieszając. Chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać
śmietanę, przyprawić do smaku
estragonem,
bazylią,
solą i
pieprzem. Zmiksować sos blenderem po czym jeszcze na chwilkę postawić na ogniu do zawrzenia.Podawać danie z kluskami śląskimi i dowolną surówką.