Wykonanie
ciasto2 szkl
mąki0,5 szkl
cukru0,5 kostki
margaryny Kasia1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szkl wiórek
kokosowych2 łyżki
śmietany1
jajko1
żółtko na masę
rabarbarową800 g
rabarbaru1 szkl
cukru0,5 szkl
wody2
galaretki (mogą być różne np czerwona i zielona)dodatkowo2 op
herbatnikówdżem jabłkowywiórki kokosowe do posypaniapolewa biała i czekoladowa do dekoracjiCiasto zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować cienko. Blaszkę o wym ok 23x30 cm. posmarować
margaryną Kasia i wysypać wiórkami kokosowymi.Wyłożyć ciasto i posmarować cienko
dżemem jabłkowym, położyć drugą warstwę ciasta i delikatnie nakłuć wykałaczką. Upiec w temp ok 180 st 35-40 min.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałeczki, podlać
wodą dodać
cukier i zagotować. Pogotować ok 5 min i zdjąć, rozdzielić na dwie części i dodać
galaretki. Kiedy
galaretki się rozpuszczą dla przyspieszenia jedną wstawiamy do zimnej
wody i kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Po schłodzeniu wylewamy drugą i wstawiamy do lodówki, po ok 20 min układamy
herbatniki i dekorujemy polewą i wiórkami.

