Wykonanie
ziemniaki ok 600 gsos słodko kwaśny Łowicz300 g
mięsa mielonego500 g
kapusty kiszonej200 g
grzybów mrożonych
majeranek0,5
cebulikawałek
czerwonej paprykibułka tartasólpieprz1
jajkoolejszczypiorekżółty serKapustę wypłukać zalać
wodą, zagotować odcedzić, dodać 2 łyżki
oleju, ugotowane wcześniej
grzyby, podlać 0,5 szkl
wody przyprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem, poddusić ok 20 min.
Mięso wymieszać z posiekaną
cebulą,
jajkiem,
solą pieprzem i 2 łyżkami
bułki tartej.. Zrobić małe pulpeciki rekami zmoczonymi w letniej wodzie. Przysmażyć je szybko ze wszystkich stron.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia do duszenia podlać ok 2 łyżki
oleju i przysmażyć
ziemniaki ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Przykryć je
kapustą z
grzybami, na wierzchu ułożyć pulpeciki i przykryć je sosem słodko kwaśnym Łowicz i pokrojoną w kostkę
papryką . Przykryć i dusić ok 40 min . W razie potrzeby podlać odrobiną
wody.Podawać posypane świerzym
szczypiorkiem i tartym
żółtym serem