Wykonanie




3 szkl
mąki1 szkl
cukru1
margaryna4 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka na
lukier1,5 szkl
cukruwodasok z jednej
cytrynyZ podanych składników zagnieść ciasto.Wałkować na grubość ok 0,5 cm .. wyciąć 6 wielkości gwiazd i trochę więcej malutkich, (przydadzą się na dekorację i pomiędzy duże gwiazdy) W każdej z gwiazdek zrobić dziurkę przed upieczeniem. Podstawę wyciąć w kształcie rombu albo okrągłą wedle uznania. Można tez wyciąć elementy
domku ..Wszystko upiec w piekarniku temp ok 180 st 15-20 min.Przygotować
lukierCukier zalać
wodą tylko tyle by stał się
cukrową gęstą masą, Gotować na wolnym ogniu aż do
nitki.. (kiedy po podniesieniu łyżki robi się nitka) Zdjąć z ognia dodać
sok z cytryny i ucierać aż
lukier stanie się biały i gęsty..Przygotować długi drewniany patyk taki do szaszłyków. delikatnie od prostej strony rozciąć wzdłuż na krzyż ok 3 cm.. przełamać na 4 strony (by powstał krzyżyk, nie odłamać) i włożyć w otwór podstawy od
spodu. Całą podstawę posmarować lukrem po czym na patyk nakładać gwiazdki zaczynając od jednej malutkiej a
potem największa. na nią dwie malutkie i kolejna .. każdą warstwę przedzielać dwoma malutkimi aż do najmniejszej.. Całość polać lukrem i udekorować kolorowymi
groszkami lub
owocami kandyzowanymi.
Śnieżek zastąpią doskonale
wiórki kokosowe.
Cynamonki w prostej odsłonie posypane przed pieczeniem
brązowym cukrem