ßßß
ciasto kruche; 4 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto zagnieść, 3/4 ciasta wyłożyć na blachę i podpiec resztę zostawić na kratkęmasa serowa; 1 kg sera białego 1 margaryna 2 szkl. cukru 1 budyń cytrynowy 6 jajek cukier waniliowy rodzynki skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu Ser zmielić 2 razy. Utrzeć margarynę i cukier dodając po jednym żółtku, następnie dodać stopniowo ser i budyń. Białka ubić na pianę i wymieszać z serem, dodać bakalie. masę wyłożyć na podpieczone ciasto i ułożyć dekoracyjnie kratkę. piec 1 godzinę w temp ok 180°C Sernik wyjąć z blachy dopiero po wystudzeniu.