Wykonanie
(na ok 15 szt)ok 1 kg
mąki0,5 litr
mleka1/4 kostki
margaryny5 dkg
drożdży4
żółtka1 łyżka
octu lub
alkoholumarmolada,
cukier puder , tłuszcz do gotowanianajlepiej
smalec ponieważ nagrzewa się do wyższej temperatury niż
olejMleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w
mleku trochę
mąkidodać rozpuszczone w pół szklanki
mleka drożdże z 2 łyżeczkami
cukru i utarte z
cukrem żółtka(ok.3-4 łyżki), mieszać ręką dodając stopniowo
mąkę, dobrze wyrobić,wlać
alkohol dodać roztopioną
margarynę...Wyrobione ciasto posypać
mąką uklepać,przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... formować pączki, nadziewać
marmoladąodstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać
cukrem pudrem lub polukrować..Na
lukier1 szkl
cukru2-3 łyżki
soku z cytrynytrochę
wodyprzygotować
lukier;
cukier w rondelku zalać
wodą by stal się gęstą masą
cukrową, gotować do
nitki (
syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)zdjąć z ognia dodać
sok z cytryny i ucierać łyżką ..Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..

