Wykonanie

(oponki
drożdżowe duże)ok 1 kg
mąki0,5 litr
mleka¼ kostki
margaryny5 dkg
drożdży4
żółtek1 łyżka
octu lub
alkoholuaromat pomarańczowycukierMleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w
mleku trochę
mąkidodać rozpuszczone w pół szklanki
mleka drożdże z 2 łyżeczkami
cukru i utarte z
cukrem żółtka (ok 4 łyżki
cukru), mieszać ręką dodając stopniowo
mąkę, dobrze wyrobić,wlać
alkohol dodać roztopioną
margarynę, aromat...Wyrobione ciasto posypać
mąką uklepać,przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... wałkować dość grubo ok 1 , 5 cm, wycinać duże kółka a w nich dziurkęodstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać
cukrem pudrem lub polukrować..Na
lukier1 szkl
cukru2-3 łyżki
soku z cytrynytrochę
wodyprzygotować
lukier;
cukier w rondelku zalać
wodą by stal się gęstą masą
cukrową, gotować do
nitki (
syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)zdjąć z ognia dodać
sok z cytryny i ucierać łyżką ..Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..