3 ozorki wieprzowepół cebuli3-4 suszone śliwkikilka ziaren kolorowego pieprzunatka z selera 2- liście2-3 liście pora1 łyżka mąki1 łyżka masłasólpieprzszczypta chiliOzorki oczyścić odciąć ślinianki i obgotować ok 15 min, odlać pierwszą wodę .Zalać wrzątkiem, dodać cebulę, pieprz i przyprawy, gotować do miękkości .. wyjąć z wywaru zdjąć skórkę i pokroić w plastry.. Wywar przecedzić dodać namoczone wcześniej i pokrojone na drobno śliwki pogotować ok 10 min.. po czym zmiksować blenderem.. Dodać pokrojone ozorki i posiekany por i seler.. Dusić jeszcze ok 15 min pod przykryciem. a w międzyczasie przygotować z masła i mąki rumianą zasmażkę.. dodać do niej trochę wywaru.. dobrze wymieszać i wlać do ozorków.. Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką.. lub mizerią.