Wykonanie


jeden
kurczak ok 1,7- 2,0 kgnadzienie35.dkg
mielonego mięsaok 15 dkg
wątróbek drobiowych (pokroić w kostkę)1
kajzerka namoczona w
mleku1
jajko1 ząbek
czosnkusól,
pieprz,
przyprawynatka pietruszkiKurczaka umyć i pomału usunąć z niego kości zaczynając od kupra a kończąc na szyi (małym
ostrym nożem pomału odcinamy kości od
mięsa), starając się nie przeciąć skórki. zostawiamy tylko jedną kostkę w udku i kostki w skrzydełkach.
kurczak bez kości nie wygląda zbyt atrakcyjnie Teraz
mięso nacieramy
solą i
pieprzem i bierzemy się za farsz. Mieszamy wszystkie składniki razem wyrabiając jednolitą masę. Kurczakowi zawiązujemy szyję, aby podczas faszerowania nie uciekał nam farsz, i wkładamy do środka całe nadzienie. zszywamy wykałaczkami i sznureczkiem.smarujemy
olejem, posypujemy
czerwoną papryką podlewamy nie calą szklankę
wody i pieczemy ok 1,5 godziny w temp 200od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem pod koniec mieszamy1 łyżkę
miodu,1 łyżkę
oleju iłyżeczkę
słodkiej papryki.. tym posmarować
kurczaka i doprowadzić do mocnego zrumienienia. w tym czasie pilnować bo
miód może sprawić ze kurczaczek nam sie przypali..