Szczupak posiada specyficzny zapach, w połączeniu z kwasem z kiszonej kapustydaje oryginalny smak.Składniki:- Głowa bez oczu i skrzeli- Kręgosłup z płetwami (można dodać dzwonka ryby)- Natka pietruszki- Cebula (krążki)- Seler- Marchew- Korzeń pietruszki- Liść laurowy- Ziele angielskie- Sól lub Vegeta - brać poprawkę na kwas, który jest słony- Woda- Ziemniaki** Nie podaję gramatury, gdyż każdy lubi inne ilości danych składników.Sposób przygotowania:Ugotować rosół z warzyw, przypraw i ryby. (W międzyczasie ugotować obrane ziemniaki.) Odcedzić, wybrać mięso bez ości, wrzucić do zupy. Dodać do smaku kwas z kapusty i pogotować około pięciu minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia. Zaprawić śmietaną UHT (można dodać też jogurt grecki, ale trzeba uważać żeby zupa się nie zważyła.). Gorące ziemniaki nałożyć na talerz, a następnie zalać gorąca zupą. Dodać natkę i grubo mielony pieprz.Wskazówki:Zupa doskonała do leczenia kaca.