ßßß
Składniki na formę o wymiarach około 24 x 32cm: ◾8 dużych jaj◾2 szklanki cukru◾100ml oleju rzepakowego◾1 i 1/2 łyżeczki octu◾1 i 1/2 szklanki mąki pszennej◾1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia◾3/4 szklanki wiórków kokosowych◾3/4 szklanki maku◾2 i 1/2 łyżki kakaoKrem budyniowy:◾3 szklanki mleka◾3/4 szklanki cukru◾3 łyżki mąki pszennej◾3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej◾1 łyżka ekstraktu z wanilii◾250g miękkiego, niesolonego masłaDodatkowo:◾około 600g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej niskosłodzonego)◾2 – 3 szklanki płatków migdałowych◾100g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnejWykonanie:Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odstaw.Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier, aż powstanie gęsta, puszysta piana. Żółtka roztrzep i wymieszaj z olejem oraz octem. Wlewaj stopniowo do piany z białek, cały czas ubijając na średnich obrotach.Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką lub miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do ostatniej przesiej kakao. Wymieszaj delikatnie szpatułką. ( Żeby sobie ułatwić można wszystko dodać do jednej masy:))Ciasta nakładaj na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ostrożnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym ostrożnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Gdy ciasto się piecze, ugotuj budyń na krem. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszaj z obiema mąkami, tak by nie było grudek. Wlewaj stopniowo do gotującego się mleka, cały czas mieszając rózgą kuchenną, by zapobiec powstawaniu grudek. Zmniejsz moc palnika i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.W międzyczasie utrzyj masło, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu*.Zimny biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Jeden z nich włóż na powrót do formy wyłożonej czystym papierem do pieczenia. Na niego wyłóż masę budyniową. Na kremie rozsmaruj dżem i przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch polej roztopioną czekoladą i obsyp migdałami.Ciasto przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj schłodzone.Smacznego :)