Wykonanie
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że tacos to typowe danie kuchni meksykańskiej, a nie hiszpańskiej. Ale właśnie będąc w Hiszpanii spróbowałam pierwszy raz tacos w meksykańskim barze! (inspiracji szukam wszędzie). Farsz również odbiega od pierwotnego przepisu meksykańskiego (nie na darmo mój bloga ma nazwę kreatywna w kuchni! ;) ).
Tuńczyk świetnie pasuje do pikantnego sosu z dodatkiem warzyw! To rodzaj farszu: wszystko co zostało Ci w lodówce wrzuć na patelnie. Właśnie tak powstał po raz pierwszy w Barcelonie, kiedy po powrocie z plaży zostały nam 2 godziny do samolotu. (tak, byłyśmy diabelnie głodne). A nasza wspaniała koleżanka
Kasia wrzuciła na patelnie warzywa, które miałyśmy w lodówce i tak powstał ten wspaniały farsz! I o to chodzi w gotowaniu! Szybko, tanio i pysznie! Zapraszam do gotowania! :)

składniki: na 6-8 tacosówpół
bakłażanapół
cukiniipuszka
kukurydzypuszka
tuńczyka w sosie własnympuszka
pomidorów w kawałku1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżki
ketchupuplacki kukurydziane
papryka ostra, słodka
sól,
pieprzdip z
awokado:ćwiartka
awokado3-4 łyżki
jogurtupieprzNa
oleju przysmażamy
cebulę i
czosnek pokrojone w drobną kostkę.
Bakłażana i
cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy
kukurydzę i
tuńczyka. Dosmażamy 2 minuty i dodajemy
pomidory i
ketchup. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
paprykami. Całość dusimy 7-9 minut. Placki kukurydziane podgrzewamy w piekarniku, do środka nakładamy farsz i posypujemy
natką pietruszki.
Jogurt łączymy z rozdrobnionym
awokado i doprawiamy
pieprzem.



