Wykonanie
Kolejna propozycja na domowe
przetwory tym razem w wersji pikantnej, obie zarówno łagodna i ostra są pyszne, ale ja osobiście wolę tą :)

Składniki na 6 słoików :3 kg
pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół1 kg
czerwonej papryki350 g
cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę0,5 kg kwaśnych
jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę100 g
selera naciowego, pokrojego w cienkie plasterki2
ostre papryczki, posiekane bez pestek6 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
gorczycy2
liście laurowe1 ząbek
czosnkukawałek
imbiru długości 3 cm, obrany i pokrojony w drobne kawałkiłyżeczka
cynamonu3 łyżki
cukru3 łyżki
octusól i
czarny pieprzolej roślinny do smażeniaPrzygotowanie :1. Na dnie dużego garnka podsmażyć
przyprawy,
czosnek,
imbir,
jabłka i
seler naciowy przez około 5 minut, dodać
pomidory i łyżkę
soli, dusić przez godzinę2.
Paprykę przekroić na pół wydrążyć i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony) aż pojawią się czarne plamy, następnie po ostygnięciu obrać i wrzucić do
pomidorów dusić przez 30-40 minut3. Zblendować najlepiej w blenderze kielichowym, można dodatkowo przetrzeć przez sito (ja ten krok pominełam)4. Przełożyć do garnka dodać
cukier,
sól,
ocet i ewentualnie doprawić, gotować przez 1h lub do uzyskania porządnej przez nas konsystencji, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować*Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia