Wykonanie
Witam !Dziś chciałbym wam przedstawić przepis na szybkiego oraz bardzo taniego chińczyka.Jest to potrawa którą robi się w 15 minut z bardzo prostych składników które mamy zawsze w domu.
Mowa tutaj o :Składniki :-
ketchup 4 łyżki- 1 łyżka
cukru- 1 łyżka
octu- 1 szklanka
bulionu- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- kawałek
chili- ząbek
czosnku- 3 łyżki
kukurydzy- 3 łyżki
papryki- pojedyńcza
pierś z kurczaka-
sól pieprz do przyprawienia piersi

Pierwszym krokiem który powinniśmy zrobić jest ugotowanie
ryżu co jest na tyle proste ,ze nie
będe tego opisywać. Stosunek
ryżu do
wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby
ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na
ziemniaki ryż czy też
makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany
czosnek oraz
chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić
czosnku gdyż nada od gorzkiego posmaku którego nie chcemy , nastepnie dodajemy pokrojoną w paseczki
papryke oraz
kukurydze . Posypujemy
cukrem czekamy aż lekko sie skarmelizuje, w tym czasie dodajemy zimny
bulion wymieszany z
mąką ziemniaczana . Czekamy aż cały
wywar się zagotuje i dodajemy
ketchup wraz z
octem. Pamiętajmy ,że ilość
octu i
cukru można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od własnych upodobań. Gdy sos dochodzi podsmażamy pokrojoną w 1 cm kawałki pierś przyprawioną
solą i
pieprzem mozna dodać jej ostrości
pieprzem cayenne. Dodajemy
kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze 2 minuty .Smacznego !