ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie słodko kwaśnym.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym.

nazwa

Wykonanie

Witam !
Dziś chciałbym wam przedstawić przepis na szybkiego oraz bardzo taniego chińczyka.
Jest to potrawa którą robi się w 15 minut z bardzo prostych składników które mamy zawsze w domu. Mowa tutaj o :
Składniki :
- ketchup 4 łyżki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kawałek chili
- ząbek czosnku
- 3 łyżki kukurydzy
- 3 łyżki papryki
- pojedyńcza pierś z kurczaka
- sól pieprz do przyprawienia piersi
Pierwszym krokiem który powinniśmy zrobić jest ugotowanie ryżu co jest na tyle proste ,ze nie będe tego opisywać. Stosunek ryżu do wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na ziemniaki ryż czy też makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany czosnek oraz chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić czosnku gdyż nada od gorzkiego posmaku którego nie chcemy , nastepnie dodajemy pokrojoną w paseczki papryke oraz kukurydze . Posypujemy cukrem czekamy aż lekko sie skarmelizuje, w tym czasie dodajemy zimny bulion wymieszany z mąką ziemniaczana . Czekamy aż cały wywar się zagotuje i dodajemy ketchup wraz z octem. Pamiętajmy ,że ilość octu i cukru można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od własnych upodobań. Gdy sos dochodzi podsmażamy pokrojoną w 1 cm kawałki pierś przyprawioną solą i pieprzem mozna dodać jej ostrości pieprzem cayenne. Dodajemy kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze 2 minuty .
Smacznego !
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2014/12/kurczak-w-sosie-sodko-kwasnym.html