Wykonanie
Kopytka :1 kg
ziemniaków ugotowanych1
jajko200 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejsól2. Gulasz wołowy z
kurkami :500 g
wołowiny ja użyłem golenigarść
kureklitr
bulionu100 g
przecieru pomidorowego3 małe
cebule1
papryka żółta oraz czerwona2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegołyżka
sosu sojowegooliwa peperoncinomały
jogurt naturalnyGotowanie zaczynamy od obrania
ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Kolejnym krokiem który musimy zrobić jest umycie i osuszenie
mięska, które następnie kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy do rozgrzanego garnka z
oliwą peperoncino która nada całej potrawie nutkę ostrości. W tym czasie gdy
mięso się karmelizuje jest czas na pokrojenie
cebuli oraz
papryk w dużą kostkę. Gdy
mięso nabierze odpowiednią barwę (według nas jest to
mięso które zaczyna się przypalać) dodajemy warzywa ,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Wszystko smażymy i po 5 minutach dodajemy litr
bulionu. W czasie gdy oczekujemy na zawrzenie
bulionu możemy odcedzić
ziemniaki i odstawić je w celu odparowania. Gdy
bulion się zagotuje zmniejszamy ogień do połowy i dusimy
mięso (dodając w tym czasie 100 g
przecieru pomidorowego) pod przykryciem.

Jeżeli
ziemniaki ostygną zaczynamy przygotowania do zrobienia kopytek, musimy przecisnąć przez praskę pyry a następnie dodać jedno
jajko wcześniej wyparzone, nadszedł moment na przesianie przez sitko
mąki pszennej połączonej z
mąką ziemniaczaną i wymieszanie masy. Musimy tak długo wyrabiać masę aż przestanie się kleić do rąk. Prawdę mówiąc może dojść do sytuacji ,że będziecie musieli dodać więcej bądź mniej
mąki pszennej ponieważ wilgotność
ziemniaków oraz ich zawartość
skrobi jest większa bądź mniejsza ilości które zawierają moje pyrki. Kroimy ciasto na 4 części i po kolei je rolujemy w celu uzyskania cygara o grubości 1 cm , następnie przyciskamy płaską częścią noża w celu lekkiego spłaszczenia kopytek i kroimy je pod skosem. Postępujemy tak przy każdym "cygarze" a później gotujemy je w osolonej wodzie, czas gotowania to około 2-3 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy je,a w celu nie sklejania można je polać
oliwą bądź przepłukać pod bieżącą
wodą .

Wracając do Gulaszu ....Odkrywamy garnek i sprawdzamy jak twarde jest nasze
mięsko, gotowaliśmy je około 1,5 h a następnie dodałem
kurki które gotowały się jeszcze 15 minut .Danie jest dobre gdy
mięsko jest już miękkie.Kończymy danie dodając do garnka zahartowany gorącym sosem mały kubeczek
jogurtu naturalnego oraz doprawieniem 1 łyżką
sosu sojowego .Smacznego życzą Wspólne Smaki !