ßßß Cookit - przepis na Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami.

Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami.

nazwa

Wykonanie

Kopytka :
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 jajko
200 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
2. Gulasz wołowy z kurkami :
500 g wołowiny ja użyłem goleni
garść kurek
litr bulionu
100 g przecieru pomidorowego
3 małe cebule
1 papryka żółta oraz czerwona
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka sosu sojowego
oliwa peperoncino
mały jogurt naturalny
Gotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Kolejnym krokiem który musimy zrobić jest umycie i osuszenie mięska, które następnie kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą peperoncino która nada całej potrawie nutkę ostrości. W tym czasie gdy mięso się karmelizuje jest czas na pokrojenie cebuli oraz papryk w dużą kostkę. Gdy mięso nabierze odpowiednią barwę (według nas jest to mięso które zaczyna się przypalać) dodajemy warzywa , liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko smażymy i po 5 minutach dodajemy litr bulionu. W czasie gdy oczekujemy na zawrzenie bulionu możemy odcedzić ziemniaki i odstawić je w celu odparowania. Gdy bulion się zagotuje zmniejszamy ogień do połowy i dusimy mięso (dodając w tym czasie 100 g przecieru pomidorowego) pod przykryciem.
Jeżeli ziemniaki ostygną zaczynamy przygotowania do zrobienia kopytek, musimy przecisnąć przez praskę pyry a następnie dodać jedno jajko wcześniej wyparzone, nadszedł moment na przesianie przez sitko mąki pszennej połączonej z mąką ziemniaczaną i wymieszanie masy. Musimy tak długo wyrabiać masę aż przestanie się kleić do rąk. Prawdę mówiąc może dojść do sytuacji ,że będziecie musieli dodać więcej bądź mniej mąki pszennej ponieważ wilgotność ziemniaków oraz ich zawartość skrobi jest większa bądź mniejsza ilości które zawierają moje pyrki. Kroimy ciasto na 4 części i po kolei je rolujemy w celu uzyskania cygara o grubości 1 cm , następnie przyciskamy płaską częścią noża w celu lekkiego spłaszczenia kopytek i kroimy je pod skosem. Postępujemy tak przy każdym "cygarze" a później gotujemy je w osolonej wodzie, czas gotowania to około 2-3 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy je,a w celu nie sklejania można je polać oliwą bądź przepłukać pod bieżącą wodą .
Wracając do Gulaszu ....
Odkrywamy garnek i sprawdzamy jak twarde jest nasze mięsko, gotowaliśmy je około 1,5 h a następnie dodałem kurki które gotowały się jeszcze 15 minut .
Danie jest dobre gdy mięsko jest już miękkie.
Kończymy danie dodając do garnka zahartowany gorącym sosem mały kubeczek jogurtu naturalnego oraz doprawieniem 1 łyżką sosu sojowego .
Smacznego życzą Wspólne Smaki !
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2015/01/gulasznikow-kurkowy-wraz-z-kopytkami.html