Wykonanie
Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami.Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne.Na zdjęciu kluski śląskie z sosem
kurkowym .

Składniki:1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczanajajkosólmąka pszenna do oprószenia blatuWykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.Tak przygotowane
ziemniaki wkładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4
ziemniaków wyjmujemy, przekładamy na pozostałe części, a lukę uzupełniamy
mąką.
Mąki dodajemy dokładnie tyle, ile wyjęliśmy
ziemniaków.Dodajemy
jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę.Blat oprószamy
mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną.Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1 , 5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę.Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną
wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść.Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi sosami.Moja propozycja na dzisiaj to kluski śląskie z sosem
kurkowym.Zobacz również:Sos
kurkowy.Smacznego :)









