ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami.
Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne.
Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym .
Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
sól
mąka pszenna do oprószenia blatu
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy, przekładamy na pozostałe części, a lukę uzupełniamy mąką.
Mąki dodajemy dokładnie tyle, ile wyjęliśmy ziemniaków.
Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Blat oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną.
Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1 , 5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść.
Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi sosami.
Moja propozycja na dzisiaj to kluski śląskie z sosem kurkowym.
Zobacz również:
Sos kurkowy.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/07/kluski-slaskie.html