Wykonanie
Smacznie nie zawsze musi znaczyć
drogo. Wystarczy odrobina finezji, pomysłowości i zwykłą
wątróbkę można podać w towarzystwie kilku dodatków, które sprawią, że stanie się ona wyrafinowanym daniem za jedyne 5 zł, gdyż
wątróbka to koszt ok. 3 zł, a
suma pozostałych składników nie powinna przekroczyć 2 zł.
Dla dwóch osób:0,3 kg
wątróbki kurzej1/2 l.
mleka2 łyżki
mąkisól,
pieprzolej do smażeniaSłodki dodatek
jabłkowo -
cebulowy2 średnie
cebule1
jabłko1 łyżka
mioduodrobina
solioliwa do smażenia
Sałata w sosie1/2 główki
sałatysos:1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
musztardy1 łyżka
miodu2 łyżki
soku z cytrynyWątróbkę moczyć w
mleku, przynajmniej przez 2 godziny. Następnie opłukać
wodą, pokroić na równe kawałki, popieprzyć i obtoczyć w
mące.
Cebulę pokroić w piórka,
jabłka w cząstki.
Cebulę smażyć na małym ogniu do zezłocenia, następnie dodać
miód i
jabłka i dusić do czasu aż
jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia.Składniki sosu wymieszać.
Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem.
Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa.
Wątróbkę podawać z ciepłym
cebulowym dodatkiem,
sałatą i z grzankami.