ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka leśny mech z kremem śmietankowo - budyniowym

Ciasteczka leśny mech z kremem śmietankowo - budyniowym

nazwa

Wykonanie

Zapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką.
2 jajka
ok. 200 - 250 g mrożonego szpinaku
1/2 szklanki cukru
1 1/4 szklanka mąki pszennej
½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ opakowania budyniu śmietankowego
200 ml kremówki
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
truskawki do dekoracji
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę.
2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni.
3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka z pomocą szklanki. Z ciasta które pozostałe ściąć wierzchnią przyrumienioną warstwę i pokruszyć na drobno.
4. Połówkę budyniu ugotować w ¾ szklance mleka i ostudzić, a następnie zmiksować.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment.
5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl,
którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia .
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2015/06/ciasteczka-lesny-mech-z-kremem.html