Wykonanie
Zapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie
szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak
szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować
ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z
owocem granatu tylko z
truskawką.

2
jajkaok. 200 - 250 g
mrożonego szpinaku1/2 szklanki
cukru1 1/4 szklanka
mąki pszennej½ szklanki
oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ opakowania budyniu
śmietankowego200 ml kremówki1
śmietan fix1 łyżka
cukru pudrutruskawki do dekoracji

1.
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z
wody. Zblendować na gładką masę.2.
Jajka ubić z
cukrem dodać
oliwę,
proszek do pieczenia,
mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać
szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni.3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka z pomocą szklanki. Z ciasta które pozostałe ściąć wierzchnią przyrumienioną warstwę i pokruszyć na drobno.

4. Połówkę budyniu ugotować w ¾ szklance
mleka i ostudzić, a następnie zmiksować.Kremówkę ubić z
cukrem pudrem i
śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany
budyń i ubić tylko przez moment.5. Na każdy krążek
ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym
ciastem i włożyć
truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl,którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia .