Wykonanie
Idelane, letnie ciasto z
owocami.Delikatne, lekko wilgotne wewnątrz, na
jogurcie greckim i budyniu
śmietankowym.Bardzo prosty, niezawodny przepis, w którym jedyną miarką jest kubeczek po
jogurcie.Na pewno się przyda w rozpoczynającym się sezonie
owocowym.

Składniki: (na tortownicę o śr. 25 cm lub formę 20x25 cm)Do odmierzania używamy kubeczka po
jogurcie greckim ok. 200g1 kubeczek
jogurtu greckiego1 kubeczek
oleju2 kubeczki
cukru3 kubeczki
mąki pszennej1 kubeczek proszku budyniowego (2 bydynie
śmietankowe na 0,5 l
mleka)3 duże
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZwróćcie uwagę, by inne składniki zabierały w kubeczku tyle samo miejsca co
jogurt, tzn, jeśli
jogurt zajmował 2/3 wysokości kubeczka, to
mąki, czy
cukru też trzeba nasypać do tej samej wysokośći.ponadto:ok. 400 g
truskawekcukier puder do posypania


Sposób wykonania:
Jajka,
jogurt i
cukier umieścić w misce i wymieszać. Wlać
olej, ponownie zamieszać.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
budyń przesiać i dodać do pozostałych składników. Raz jeszcze wszystko dokładnie zamieszać (najlepiej szpatułką do mieszania lub dużą trzepaczką rózgową).Tortownicę (albo formę do pieczenia) wysmarować
masłem. Wlać przygotowaną mieszankę. Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki umyte i osuszone
truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 40 minut, do tzw suchego patyczka. (piekłam troszkę krócej).Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, należy przykryć je folią aluminiową.Ciasto wyjąć i jeszcze ciepłe posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)