Wykonanie
Jak widać moja aktywność na blogu ostatnimi czasy się zwiększyła. Jakby nie patrzeć kilka miesięcy tutaj nawet nie zaglądałam... Nie trudno się domyślić co jest przyczyną tego- zimno, szaro, szybko ciemno na zewnątrz. Przyznaję, że w takim okresie lubię przebywać w domu. Poza wyjściami do pracy, spacerami czy sporadycznymi wyjściami średnio mam ochotę na cokolwiek innego. Częściej natomiast mam ochotę przygotować do jedzenia coś co lubię. Jak już wspominałam w innym
poście- żadna ze mnie
kura domowa. Potrafię wykonać większość czynności domowych jednak jestem pod tym względem leniwa i codzienne gotowanie nie jest w ogóle w moim stylu. Wolę by moja kuchnia kojarzyła mi się z mile spędzonym w niej czasem a nie codziennym obieraniem ziemniorów, ubijaniem tłuczkiem
mięsa i wyciąganiem
kiszonych ogórów ze słoików. Aż troszkę mi się niedobrze zrobiło mając tę wizję przed oczyma własnej wyobraźni, szczególnie na myśl jedzenia czegoś takiego prawie codziennie. A wiem, że dla wielu kobiet taki koszmar to normalność. Można współczuć tylko im
mężów, którzy lekceważą prawdziwe potrzeby kobiet, a ich wartość sprowadzają do ... garów. Ale nie o tym. Dziś na temat drugiego, eksperymentalnego podejścia do parowaru. Od czasu do czasu i ja zjem coś na podobieństwo wyżej opisanej potrawy, jednak w nieco innym wydaniu, bardziej odpowiadającemu moim preferencjom. Tym razem królowała
karkówka.

Składniki: (na 3 porcje)- 4 plastry
karkówki (ok.400 g),- 10 średniej wielkości
ziemniaków,- 2 średniej wielkości
marchewki,- 1
czerwona papryka,- 1
cebula,- 3 ząbki
czosnku,-
przyprawy:
pieprz ziołowy,
pieprz czarny,
sól,
papryka w proszku ostra,
czosnek granulowany
Sos czosnkowy:- mały kubek
jogurtu naturalnego,- 3 ząbki
czosnku,- 3-4 łyżki
majonezu,-
cukier,
sól,
pieprz,
papryka ostra w proszku.Przygotowanie:1. Plastry
karkówki rozbić lekko tłuczkiem. Przyprawić dwa kawałki niewielką ilością
pieprzu czarnego,
pieprzu ziołowego,
czosnku granulowanego i dwa kawałki
papryką w proszku ostrą,
czosnkiem granulowanym.2 . Do "przyprawnika" w parowarze również można nasypać wyżej wymienione
przyprawy, aby wraz z parą przeniknęły do potrawy.3.
Ziemniaki pokroić w paski jak na frytki,
paprykę również w paski,
marchew w talarki. Całość posypać pokrojoną w piórka
cebulą i posiekanym
czosnkiem.4. Ułożyć
karkówkę w pierwszej i drugiej szufladzie parowaru. Ustawić czas gotowania na 30 min.5. Po 20 min, czyli na 10 min przed końcem gotowania, dołożyć trzecią szufladę wraz z warzywami.Przygotowanie
sosu czosnkowego: Wymieszać
jogurt naturalny z
majonezem, wycisnąć przez praskę 3 ząbki
czosnku i dodać po szczypcie przypraw. Dla leniwych wersja uproszczona- można po prostu łyżkę
majonezu wyjętą na talerz posypać grubszą warstwą
czosnkiem granulowanym :)Wyłożoną na talerz
karkówkę wraz z warzywami można delikatnie posypać
solą i
ostrą papryką dla podkreślenia aromatu. Dołożyć
sos czosnkowy. Smak, aromat gwarantowane.Smacznego!