ßßß Cookit - przepis na Karkówka z warzywami i z sosem czosnkowym

Karkówka z warzywami i z sosem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Jak widać moja aktywność na blogu ostatnimi czasy się zwiększyła. Jakby nie patrzeć kilka miesięcy tutaj nawet nie zaglądałam... Nie trudno się domyślić co jest przyczyną tego- zimno, szaro, szybko ciemno na zewnątrz. Przyznaję, że w takim okresie lubię przebywać w domu. Poza wyjściami do pracy, spacerami czy sporadycznymi wyjściami średnio mam ochotę na cokolwiek innego. Częściej natomiast mam ochotę przygotować do jedzenia coś co lubię. Jak już wspominałam w innym poście- żadna ze mnie kura domowa. Potrafię wykonać większość czynności domowych jednak jestem pod tym względem leniwa i codzienne gotowanie nie jest w ogóle w moim stylu. Wolę by moja kuchnia kojarzyła mi się z mile spędzonym w niej czasem a nie codziennym obieraniem ziemniorów, ubijaniem tłuczkiem mięsa i wyciąganiem kiszonych ogórów ze słoików. Aż troszkę mi się niedobrze zrobiło mając tę wizję przed oczyma własnej wyobraźni, szczególnie na myśl jedzenia czegoś takiego prawie codziennie. A wiem, że dla wielu kobiet taki koszmar to normalność. Można współczuć tylko im mężów, którzy lekceważą prawdziwe potrzeby kobiet, a ich wartość sprowadzają do ... garów. Ale nie o tym. Dziś na temat drugiego, eksperymentalnego podejścia do parowaru. Od czasu do czasu i ja zjem coś na podobieństwo wyżej opisanej potrawy, jednak w nieco innym wydaniu, bardziej odpowiadającemu moim preferencjom. Tym razem królowała karkówka.
Składniki: (na 3 porcje)
- 4 plastry karkówki (ok.400 g),
- 10 średniej wielkości ziemniaków,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, papryka w proszku ostra, czosnek granulowany
Sos czosnkowy:
- mały kubek jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki majonezu,
- cukier, sól, pieprz, papryka ostra w proszku.
Przygotowanie:
1. Plastry karkówki rozbić lekko tłuczkiem. Przyprawić dwa kawałki niewielką ilością pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, czosnku granulowanego i dwa kawałki papryką w proszku ostrą, czosnkiem granulowanym.
2 . Do "przyprawnika" w parowarze również można nasypać wyżej wymienione przyprawy, aby wraz z parą przeniknęły do potrawy.
3. Ziemniaki pokroić w paski jak na frytki, paprykę również w paski, marchew w talarki. Całość posypać pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem.
4. Ułożyć karkówkę w pierwszej i drugiej szufladzie parowaru. Ustawić czas gotowania na 30 min.
5. Po 20 min, czyli na 10 min przed końcem gotowania, dołożyć trzecią szufladę wraz z warzywami.
Przygotowanie sosu czosnkowego: Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, wycisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i dodać po szczypcie przypraw. Dla leniwych wersja uproszczona- można po prostu łyżkę majonezu wyjętą na talerz posypać grubszą warstwą czosnkiem granulowanym :)
Wyłożoną na talerz karkówkę wraz z warzywami można delikatnie posypać solą i ostrą papryką dla podkreślenia aromatu. Dołożyć sos czosnkowy. Smak, aromat gwarantowane.
Smacznego!
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2013/12/karkowka-z-warzywami-i-z-sosem.html